خانواده

آشنایی با حقوق زن بعد از مرگ شوهر

شرط دریافت حقوق زن بعد از مرگ شوهر این است که همسر دائم میت باشد. تا قبل از این بر‌اساس قوانین تامین اجتماعی و استخدامی کشور، یکی دیگر از شرایط برخورداری حقوق زن بعد از مرگ شوهر عدم ازدواج زن بعد از فوت شوهر بود که با تصویب قانون جدید حمایت خانواده، این شرط حذف شده است. در ادامه به طور کامل شما را با حقوق زن بعد از مرگ شوهر آشنا خواهیم کرد؛ پس تا انتهای این مطلب همراه وکیل طلاق باشید.

دریافت مهریه از حقوق زن بعد از مرگ شوهر

از شرایط زن برای دریافت حقوق شوهر پس از فوت وی چه چیزی است؟

شرایط دریافت حقوق زن بعد از مرگ شوهر در قانون کشوری و ماده ۸۶ مشابه ماده ۸۱ قانون تامین اجتماعی مشخص شده است. متن این قانون به این شرح است: «اعضای دائمی خانواده متوفی و همسر» پس از فوت وی واجد شرایط دریافت حقوق خواهند بود.
نحوه تقسیم حقوق زوج پس از فوت در قانون استخدام کشوری و سهم زوجه بر‌اساس ماده ۸۷ قانون استخدام کشوری نیز تعیین شده است. بر‌اساس این ماده: «حقوق تعهدات بین وراث قانونی به طور مساوی تقسیم می ‌شود.» به طوری که حقوق زن بعد از مرگ همسر طبق قانون کار کشور با سهم سایر وراث برابر است.

سهم الارث زن پس از فوت شوهر

در صورت فوت مرد چه کسانی ارث می‌برند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که، قانون مدنی در مورد سهم‌الارث زوجه در صورت عدم وجود اولاد از طرف زوج، طبق قانون مدنی تکلیف مقدار سهم‌الارث زن از شوهر متوفی خود را تعیین می‌کند.
در صورتی که شوهر بچه نداشته باشد، یک چهارم قیمت مال غیر‌منقول به او می‌رسد. همچنین یک چهارم تمام اموال منقول جزو حقوق زن بعد از مرگ شوهر است.

جهیزیه زن بعد از فوت شوهر

طبق قانون قانون انحصار وراثت جهیزیه متعلق به زوجه است. پس از فوت زوج، اموال به جا مانده از او به میزان سهم‌الارث در اختیار ورثه قرار می‌گیرد. اگر زوجین دارای فرزند باشند، یک چهارم اموال به زن می‌رسد. اگر فرزندی نداشته باشند، نیمی از دارایی به زن می‌رسد و بقیه دارایی بین والدین مرد تقسیم می‌شود.

حق دادخواست زن برای جهیزیه بعد فوت همسر

مهریه زن بعد از فوت شوهر

زن بلافاصله پس از عقد، مالک مهریه می‌شود و حق دارد هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند، در نتیجه مهریه جزو حقوق زن بعد از مرگ شوهر نیز محسوب می‌شود.
مهریه زن دینی است که بر‌عهده مرد بوده و به همین دلیل از دیون زوج محسوب می‌شود. مهریه زن پس از فوت شوهر مانند سایر دیون او از ترکه او پرداخت می‌شود. اگر شوهر قبل از نزدیکی با همسرش فوت کند، زن همچنان مستحق دریافت مهریه خود از ترکه شوهر است و تفاوت آن با طلاق این است که مهریه دختر باکره بعد از طلاق معادل نصف مهریه تعیین شده است.
اگر شوهر بعد از عقد فوت کند، زن مستحق تمام مهر خواهد بود و مهریه زن بعد از فوت شوهر باید به او داده شود. طبق ماده 226 قانون امور عرفی، ورثه مکلف به پرداخت مهریه نیست و در صورتی که ترکه برای پرداخت مهریه یا سایر دیون متوفی کافی نباشد، مابقی اموال بین طلبکاران طبق مقررات تقسیم می‌شود. در این ماده آمده است: «ورثه جز ارث نمی‌توانند به طلبکاران چیزی بدهند و اگر ارث برای ادای تمام دیون کافی نباشد، ارث بر‌حسب مطالبات بین همه طلبکاران تقسیم می‌شود.»

نفقه زن پس از فوت شوهر

طبق قانون مدنی خانواده، نفقه از حقوق زن بعد از مرگ شوهر است . نفقه زن در صورتی به زوجه تعلق می‌گیرد که گواهی فوت شوهر را تا ۳ ماه و 10 روز پس از فوت شوهر نگه دارد و در مدت ۳ ماه و 10 روز با مرد دیگری ازدواج نکند. به همین دلیل زن حق دارد نفقه خود را از اموال به جا مانده از زوج مطالبه کند تا در دوران عقد دچار مشکل مالی نشود.
پس از پایان مدت عده، حق مطالبه نفقه زوجه منقضی می‌شود. همچنین اگر زوج علیرغم رضایت زوجه در مدت عقد نفقه زن را نپرداخت، نفقه زن بعد از فوت شوهر باقی خواهد ماند. بنابراین پرداخت نفقه به زوجه در صورت تمکین یک تکلیف قانونی و تعهدی است که بر‌عهده زوج است. در صورت کوتاهی در انجام این تعهد، زن می‌تواند با تقدیم دادخواست به وسیله بهترین وکیل انحصار وراثت نفقه خود را از اموال زوج مطالبه کند.

کارشناسان و وکلای معتبر بهترین راهنما در دریافت حقوق زن بعد از مرگ شوهر

تکلیف وسایل منزل پس از فوت شوهر

به عنوان یکی از وراث به این نکته مهم توجه کنید که وراث می‌توانند تقسیم ارث را به‌صورت توافقی یا تقسیم آن را بر‌اساس نص قانون انتخاب کنند. به عبارت دیگر، تقسیم اموال بر‌اساس پیشنهادات مورد توافق وراث امکان‌پذیر است. در چنین شرایطی هیچ‌گونه تعهدی برای تعیین سهام بر‌اساس نص قانون وجود نخواهد داشت.

همچنین توجه داشته باشید که زوجه شامل هیچ یک از طبقات ورثه نمی‌شود، اما همچنان از دارایی شخص متوفی سهم می‌گیرد. بنابراین اگر وراث متوفی در هر یک از سه گروه باشند، زوجه از اموال طرف مقابل سهم می‌گیرد‌. البته این مسئله به حضانت فرزند بعد از فوت پدر یا ازدواج مادر هم مربوط می‌شود.

سخن پایانی

یکی از حقوق زن پس از مرگ شوهر، مهریه است. زن نیز می‌تواند پس از فوت شوهر مطالبه مهریه کند. بدین صورت از اموالی که متوفی به جا مانده است، مهریه خود را دریافت کند. برای تشکیل پرونده نفقه و دریافت حقوق بازنشستگی زن بعد از فوت شوهر در دادگاه و گرفتن نتیجه مطلوب، فن بیان و نحوه استدلال بسیار مهم است. توصیه می‌شود برای دستیابی به نتیجه مطلوب به متخصص وکیل خانواده یا کارشناسان مجرب مراجعه کنید تا شما را در تمامی مراحل اعم از راهنمای دریافت گواهی فوت، دریافت نفقه و… یاری کنند.

سوالات متداول

  • حقوق زن پس از فوت شوهر چیست؟

برخی از این حقوق عبارت‌اند از مهریه، نفقه، اجرت‌المثل، سهم زوجه از مستمری زوج و موارد دیگر؛

  • حقوق مالی زن پس از فوت شوهر چگونه پرداخت می‌شود؟

پرداخت این حقوق مالی به زوجه از مابقی ترکه زوج متوفی خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا